Aktywny Senior 6- „Zdrowy senior w kuchni”- konsultacje dietetyka połączone z warsztatami kulinarnymi
W dniu 22 listopada w ramach projektu „Aktywny Senior 6” odbyły się konsultacje dietetyka i warsztaty kulinarne „Smaczna i zdrowa – pasta kanapkowa”.
Panie poznały zalety past i sposoby ich przyrządzania. Pasty kanapkowe urozmaicają posiłki, pozwalają odkryć inne, niż dotychczas połączenia smakowe. Ponadto zastępują niekorzystne dla zdrowia, obfitujące w tłuszcze, sól i substancje konserwujące powszechnie dostępne w sklepach wyroby garmażeryjne. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, dostarczają niezbędnych witamin, błonnika, łatwo je wykonać, a ich składniki niewiele kosztują.
Seniorki zostały podzielone na cztery zespoły. Każdy zespół wykonał jedną z past według wskazówek pani dietetyczki. Przygotowano pastę z ciecierzycy, twarogowo bananową, twarogową z burakiem i jajeczną ze szpinakiem. Ładne kolory i atrakcyjny wygląd kanapek zachęcał do ich spożywania.