Inauguracja kardioklubu „Złote Serce”

Na osiedlu Złote Łany, w siedzibie Fundacji Aktywności Społecznej, powstał pierwszy w Bielsku-Białej,prawdopodobnie również pierwszy w Polsce kardioklub. Nosi nazwę „Złote Serce”, działa pod patronatem Oddziału Kardiologii Beskidzkiego Centrum Onkologii-Szpitala Miejskiego w Bielsku-Białej.

Pomysł stworzenia go podsunął ordynator oddziału, dr Janusz Kastelik, który podobne kluby spotkał w Niemczech. Ideę wprowadzili w życie jego zastępca, Klaudiusz Komor oraz pielęgniarka oddziałowa Zenona Przeworczyk, przy współpracy Joanny Edelman, prezes Fundacji.

Miejsce wybrano nieprzypadkowo, bo Fundacja od dawna promuje zachowania prozdrowotne i opiekuje się grupą starszych osób z osiedla. Od kilku lat współpracuje z nią również w tym zakresie doktor Komor.

” Kardioklub ma w swoim założeniu skupiać osoby z chorobami serca, które chcą nauczyć się jak żyć ze swoją chorobą, a nawet w pewnym sensie ją polubić. Najważniejsze jest, aby osoba chora, na przykład po zawale, który ogranicza lub całkowicie zmienia jej dotychczasowe życie, nie poddała się psychicznie, nie czuła się niepotrzebna i zrezygnowana „ – mówi Klaudiusz Komor o idei kardioklubu.

Planowane są spotkania z psychologiem, dietetykiem, rehabilitantem. Wszyscy pacjenci będą pod stałą opieką kardiologiczną.

Już podczas pierwszego spotkania, które odbyło się 22 czerwca b.r. –  klubowicze wysłuchali wykładu na temat chorób układu krążenia i zostali praktycznie przeszkoleni jak prawidłowo mierzyć ciśnienie tętnicze krwi.

Kolejne zajęcia planowane są na Bulwarach Straceńskich, gdzie zaplanowano naukę prawidłowego uprawiania nordic-walking.