Integracyjne spotkanie seniorów i warsztaty pakowania prezentów

24 sierpnia 2017 roku na terenach zielonych koło Placu Zabaw Agnieszka na osiedlu Złote Łany odbyła się impreza integracyjna dla seniorów z osiedla Złote Łany.

Organizatorem była Spółdzielnia Mieszkaniowa „Złote Łany” i Fundacja Aktywności Społecznej Złote Łany.

Atrakcyjny program przyciągnął około 100 seniorów i seniorek, którzy  z wielkim zadowoleniem przyjęli kapelę góralską, Zespół Pieśni i Tańca „Dudoski”. Oprócz wspaniałego występu, tancerze zaprosili seniorów do wspólnego tańcowania, w rytm góralskich pieśni, a także do wspólnego śpiewania pieśni biesiadnych.  Było wesoło, głośno i porywająco !

Wszyscy goście zostali poczęstowani pachnącą grochówką, przyrządzoną przez restaurację „Pod Kuźnią” z Wilkowic.

„ Dymu”, w sensie przenośnym jak i dosłownym, narobili strażacy z Ochotniczej Straży Pożarnej Leszczyny. Były pokazy gaszenia pożaru i dużo wiadomości  pomocnych w przypadku wybuchu pożaru w mieszkaniu, lub ulatniania się gazu. Ciekawe były informacje, jak rozpoznać pierwsze symptomy ulatniania się tlenku węgla i gazu.

Ukoronowaniem atrakcji były wyjątkowo udane warsztaty pakowania prezentów, pod kierunkiem wolontariuszki Joanny Szustorowskiej, wolontariuszki Fundacji Aktywności Społecznej Złote Łany.

Joanna skupiła wokół siebie sporą grupę seniorek, które z dużym zainteresowaniem poznawały tajniki pięknego ozdabiania, jak również pakowania prezentów – w tym również o nietypowych kształtach.

Uczestniczki zobowiązały  nas do zorganizowania kolejnych warsztatów z tej tematyki.

Nad całością imprezy pomagali nam zapanować wolontariusze Fundacji, którzy sprawnie serwowali grochówkę, dolewali wody, pomagali zajmować miejsca.

Warsztaty pakowania prezentów „Senior tworzy” organizowane w ramach Projektu „Aktywny Senior ” , który został dofinansowany z budżetu Gminy Bielsko-Biała bielsko_biala_logo(1)