Szczegółowe informacje o projekcie ,,Aktywny Senior X" znajdą państwo w zakładce Projekty

Integrujemy i Aktywizujemy Złote Łany – 13.06-20.06.2022r.

W ramach projektu „Integrujemy i aktywizujemy Złote Łany” od 13 czerwca do 20 czerwca odbyły się następujące zajęcia integracyjne i edukacyjno-rozwojowe:

– Dzień Wolontariusza

– Klub Integracyjny „Na Złotych”

– Osiedlowy Klub Wolontariusza

– Zajęcia integracyjne – spotkanie ze specjalistą – podologiem

– Warsztaty eco-logiczne – ziołowe lalki motanki

– Warsztaty rękodzieła –Obrazy w technice decupage

Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego

Dzień Wolontariusza 12 czerwca 2022 r.

W dniu 12 czerwca świętowaliśmy Dzień Wolontariusza.
Naszymi gośćmi byli Wolontariusze, Podopieczni, Mieszkańcy osiedla oraz w roli „gwiazdy”członkowie zespołu muzycznego „WALIMY W KOCIOŁ”.
Uczniowie II LO im. Asnyka przeprowadzili szkolenie z pierwszej pomocy – brawo!
Pogoda była piękna, humory dopisały, catering jak zawsze – nie zawiódł.
Było smacznie, radośnie i inspirująco!
Dziękujemy za tak liczne przybycie!

Integrujemy i Aktywizujemy Złote Łany – 06.06-10.06.2022r.

W ramach projektu „Integrujemy i aktywizujemy Złote Łany” od 06 czerwca do 10 czerwca odbyły się następujące zajęcia integracyjne i edukacyjno-rozwojowe:

– Klub Integracyjny „Na Złotych” – wyjście do kina

– Zajęcia integracyjne – warsztaty eco-logiczne – zioła i rośliny jadalne w czerwcu

– Warsztaty rękodzieła –kontynuacja -tkane zakładki do książek

– Szkolenie Wolontariuszy

– Zajęcia aktywizacji ruchowej i umysłowej – gimnastyka na matach z paskami, gra UBONGO

Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego

DZIEŃ WOLONTARIUSZA 12.06.2022

Jedną z cenniejszych rzeczy, jakie można ofiarować drugiemu człowiekowi jest czas. Serdeczny uśmiech i uścisk dłoni leczą często lepiej, niż lekarstwa. Bez wolontariuszy trudno sobie wyobrazić funkcjonowania wielu szpitali, hospicjów czy organizacji pozarządowych. Dzień Wolontariusza to nasz ukłon w stronę tych, którzy mimo codziennych obowiązków znajdują czas i siłę aby pomagać innym. Praca wolontariuszy jest nieoceniona. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych wolontariatem w niedzielę 12 czerwca od godziny 15.00 na plac Kameleon obok Netto, przy ulicy Jutrzenki.

W LUDZKIEJ NATURZE WSPÓŁISTNIEJĄ DWIE POTĘŻNE SIŁY – WŁASNY INTERES I TROSKA O INNYCH.

TY DECYDUJESZ, KTÓRA ZWYCIĘŻA!

WYCIECZKA 31.05.2022

Za nami pierwsza w tym roku wycieczka, wybraliśmy się na Śląsk Cieszyński. Pogoda  na szczęście dopisała. Jako pierwszy zwiedziliśmy Beskidzki Dom Zielin „Przytulia” w Brennej. Obejrzeliśmy  multimedialną wystawę stałą, obrazującą funkcjonowanie ziół w kulturze i życiu codziennym górali śląskich. Wystawa była podzielona na cztery działy tematyczne: w zdrowiu i w chorobie, w rodzinnym domu, w polu i w zagrodzie, w świątek piątek i niedzielę. przybliżając Przybliżyła w ciekawy sposób historię Beskidu Śląskiego i jego mieszkańców. Eksponaty oraz zioła w formie suszonych zbiorów i modeli mogliśmy nie tylko zobaczyć, ale również dotknąć i powąchać. Na koniec zostaliśmy poczęstowani owocowo-ziołową herbatą breńską. Po zwiedzeniu Domu Zielin udaliśmy się do Górek Wielkich, gdzie czekało na nas ognisko. W oczekiwaniu na zwiedzanie wystawy w Domu Chleba wspólnie pośpiewaliśmy, napiliśmy się herbatki i zjedliśmy kiełbaskę z ogniska.  Zwiedzanie Chlebowej Chaty zaczęliśmy od zdobycia wiedzy o podstawowych zbożach i ich zastosowaniu, obejrzeliśmy maszyny dawniej wykorzystywane przy uprawie i obróbce ziarna, dowiedzieliśmy się więcej o procesie powstawania masła i twarogu i jakie sprzęty do tego wykorzystujemy. Niesamowity był pokaz dotyczący pozyskiwania miodu i ciekawostek z życia pszczół.

Po tej pierwszej teoretycznej lekcji zeszliśmy do dużej jadalni. Każdy z nas własnoręcznie formował podpłomyki z przygotowanego przez gospodarzy ciasta. Po wypieczeniu podpłomyków w piecu chlebowym, jedliśmy jeszcze ciepłe, z masłem, miodem lub smalcem, popijając kawą zbożową z mlekiem. Każdy mógł zrobić dowolną ilość. Większy głód można było zaspokoić kromką bardzo sycącego chleba z mąki żytniej na zakwasie, który także wypiekany jest co dzień w Chlebowej Chacie. Po degustacji wyszliśmy na dwór i przeszliśmy do stojącej obok stodoły, w której zgromadzono szereg narzędzi i maszyn wykorzystywanych dawniej na wsi przy uprawie i obróbce ziarna. Oprowadzanie i zajęcia prowadzone były w ciekawy, przystępny i dynamiczny sposób, okraszone szczyptą anegdot i humoru. Ta żywa lekcja historii na pewno na długo zapadnie nam w pamięć. O godzinie 17 wyruszyliśmy najedzeni  i w dobrych humorach do Bielska. Czekamy na kolejną wycieczkę.