Spotkanie integracyjne z rehabilitantem

W dniu 12 lutego w Fundacji Aktywności Społecznej odbyło się spotkanie z fizjoterapeutą Danielem Kawką pn: ” Jak ćwiczyć w domu”.
Daniel Kawka jest fizjoterapeutą, udziela się też społecznie, prowadząc bezpłatnie wykłady i warsztaty m.in  wspiera fizjoterapeutycznie sportowców niepełnosprawnych.

Tematem spotkania była prezentacja ćwiczeń, które można codziennie wykonywać w domu. Podczas prelekcji zostały pokazane proste ćwiczenia, które pozwolą przynieść szybką ulgę, a w dłuższym terminie stanowią doskonałą profilaktyką w dolegliwościach kręgosłupa. Innym ważnym zagadnieniem, na które zwrócił uwagę specjalista były sposoby  wykonywania codziennych prac w taki sposób aby były one bezpieczne i możliwie najmniej uciążliwe dla kręgosłupa.

Sebastian Kawka zwrócił seniorom uwagę, aby mierzyli zamiary na siły np. w kwestii podnoszenia ciężarów bez niepotrzebnego ryzyka, czy też jak bezpiecznie wykonywać tak prostą czynność jaką jest  wieszanie firanek.