Z myślą o najuboższych – efekt Wielkanocnej Zbiórki Żywności

Tegoroczna zbiórka żywności miała miejsce w pierwszy weekend kwietnia. Zebraliśmy 2217 kg żywności o przedłużonym terminie trwałości.

Fundacja Aktywności Społecznej Złote Łany i Spółdzielnia Mieszkaniowa „Złote Łany” w partnerstwie ze Śląskim Bankiem Żywności przeprowadziły  Świąteczną Zbiórkę Żywności w dniach  5-6 kwietnia 2019 r w bielskich sklepach: Hipermarket  Bi1 w Gemini  Park, , BIEDRONKA – ul. Żywiecka, TESCO – ul. Jutrzenki, LEWIATAN – ul. Żywiecka  i Hipermarket  AUCHAN. Po raz kolejny dziękujemy serdecznie kierownictwu i pracownikom sklepów za  stałe partnerstwo w zbiórkach żywności organizowanych przez nas cyklicznie i wsparcie lokalnej społeczności oraz zrozumienie naszych celów.

Celem Świątecznej Zbiórki Żywności jest dotarcie z pomocą żywnościową do jak największej liczby osób potrzebujących, by zapewnić im godne i radosne święta Bożego Narodzenia. W naszym sąsiedztwie nie brakuje bowiem osób ubogich, mających ograniczony dostęp do zdrowej, pełnowartościowej żywności dla siebie i swoich rodzin. W tym roku  z zebranych produktów zrobimy ponad 200 paczek. Paczki te trafią do samotnych, starszych osób z naszego osiedla, ludzi schorowanych, niepełnosprawnych lub żyjących w niedostatku.

Akcja odbyła się przy pomocy  wolontariuszy z bielskich szkół – II Liceum im. A. Asnyka, III Liceum Ogólnokształcącego im. S. Żeromskiego, VIII Liceum Ogólnokształcącego im. H. Chrzanowskiej, I Liceum Ogólnokształcące im. M. Kopernika oraz Zespołu Szkół Katolickiego Towarzystwa  Kulturalnego, bez pomocy których nie można byłoby zorganizować tak dużego i ważnego przedsięwzięcia.

Dziękujemy uczniom zaprzyjaźnionych szkół za ogromne zaangażowanie i entuzjazm  oraz kadrze nauczycielskiej tych szkół, za skuteczne zachęcanie uczniów do podejmowania akcji charytatywnych .

Szczególnie dziękujemy dorosłym wolontariuszom, którzy poświęcili swój wolny dzień na pomoc w naszej zbiórce – wspaniale wiedzieć, że możemy na Was liczyć w potrzebie. Szczególną pomoc i wparcie mieliśmy od kadry z II Liceum. Nauczyciele czynnie uczestniczyli w zbiórkach i wspomagali pracę koordynatora i wolontariuszy.

Wszystkim uczestnikom zbiórki życzymy wspaniałych, ciepłych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych!